RENKLİ EKMEK

Ekmek yapma işini iyi tuttuk. Hemen hemen herkes bu süreçte kendi ekmeğinin peşinde idi. 😊😊😊 Bizde ekmeğimizin peşine düştük ve bizi bu şekilde bir sonuç karşıladı. Aslında poğaça olmak üzere yola çıkan bu hamurun da kısmetine ekmek olmak düştü. Şekil sizlere fikir olsun istedim. Bu benim vereceğim tarifle poğaça niyetine ekmek yemiş olursunuz. Fakat bu modeli normal un, su, maya ile yapılan ekmek hamuruna da uygulayabilirsiniz. Yeşil renkli kısmının kahramanı da ıspanak. 😎

RENKLİ EKMEK

Malzemeler :

1 su bardağı süt

Yarım su bardağı su

1 yemek kaşığı şeker

1 tatlı kaşığı tuz

1 yumurta

1.5 yemek kaşığı toz maya

Yarım su bardağı sıvı yağ

5-6 su bardağı un

Ispanaklı kısım için:

4 kök ıspanağın yaprakları

1 yemek kaşığı sıvıyağ

Hazırlanışı : Su ve süt ılık olacak şekilde şeker ve Maya ile tel çırpıcı yardımı ile çırpılır. Tuz, yumurta akı, sıvıyağ da eklenerek çırpmaya devam edilir. 2 su bardağı un ilave edilerek çırpılır ve bu aşamada hamurun 1/3 ü ayrı bir kaba alınır. Ispanaklı kısım için ıspanak yaprakları güzelce yıkanır ve doğrayıcıya alınır. Üzerine sıvıyağ eklenerek doğranır. Sıvı bir kıvamı oluyor. Ayrılan, az hamura ıspanak eklenir. Sert olmayan bir kıvam elde edene dek un ilavesi ile yoğurulur. Diğer hamura da un ilave edilerek yoğurulur. İki hamurun da üzeri kapatılır ve yarım saat kadar mayalanması için bekletilir. Hamurun ilk mayası gelince her iki hamurda 5 er parçaya bölünür. Bu ekmek için yağlı kağıt serilmiş baton kek kalıbı kullanıyoruz. Hamuru iki sıra şeklinde döşüyoruz. İlk sıra için beyaz hamuru uzun ve dar şekilde açıyoruz. Yeşil olanı aynı uzunlukta rulo ( kalın çubuk) şeklinde yapıyoruz ve beyaz hamurun ortasına koyup beyaz dışa gelecek şekilde sarıyoruz.

İşte bu şekilde

Bunda alt sıra için iki tane yapıyoruz yanyana kalıba koyuyoruz ortalarına da bir tane sade yeşil den çubuk şeklinde koyuyoruz. Üst kat içinde aynı işlemi uyguluyoruz . Ve tepsi mayası gelmesi için yarım saat bekletiyoruz. Fırına vermeden önce üzerine yumurta sarısı sürülerek susam ve çörek otu döküyoruz. 170 derece fırında üzeri kızarana dek pişiriyoruz.

Aslı TUBAA

Kitap dostu. Doğa sever. Öğrenci. Yemek yapmayı ve ikram etmeyi çok seven biri...

Önerilen makaleler