Yapımı vakit alan ,yemesi kısa süren yemeklerden biri de sarma bence. Bu tadı sevdiğimiz için bunca zahmete katlanıyoruz. Kökeninin Osmanlı saray mutfağına uzandığı söylenir.

Sarmadan bahsederken hep kalem gibi incecik diye övülür güzel sarma yapanlar. Fakat ben o şeklini pekte sevmem. Çünkü ince sarmak için iç malzemesini az koymak gerekiyor. O da sanki sadece yaprak yiyormuşsun gibi oluyor. En sevdiğim ekşili,hafiften dolgun ve yumuşak olan sarmadır. Sizde bu şekilde seviyorsanız bu tarifi mutlaka deneyin. Ekşi tadını artırmak için tencerenin dibine maydanoz ve yaprak saplarını koyuyoruz. Böylece dibi falan yanarsa sarmalarımızı bu şekilde kurtarmış oluyoruz. Tarifte verdiğim baharat miktarı ile tadı ekşi ve hafiften acılı oldu. Bu şekilde severiz çünkü. Siz acıdan hoşlanmıyorsanız acılı baharatların miktarını azaltabilirsiniz. Baharat kısmı tamamen damak tadınıza bağlıdır.

YAPRAK SARMA

Malzemeler:

1 kilo asma yaprağı

4.5 su bardağı pirinç

1 yemek kaşığı dolusu domates salçası

1 yemek kaşığı dolusu biber salçası

2 adet büyük soğan

Yarım demet  maydanoz

Yarım demet dereotu

1 yemek kaşığı toz nane

1 tatlı kaşığı kimyon

1’er çay kaşığı karabiber,toz kırımızı biber,pul biber

1 tatlı kaşığı isot

1 tatlı kaşığı sumak

2 adet limonun suyu

1 tatlı kaşığı tuz

1 su bardağı zeytinyağı, ayçiçek yağı karışımı

Hazırlanışı: Önce yapraklarımızı  hazırlayalım. Ben salamura yaprak kullandığım için haşlama yapmıyorum. 4-5 kez soğuk suyla yıkadım ve kaynar su ile ıslatıp bir kaç dakika sonra sudan aldım. Yapraklar bu şekilde hazır oldu. Yaprağınız çok tuzlu ise bir kaç saat önceden soğuk su ile ıslatmanızı tavsiye ederim. Taze yaprak kullanacak iseniz bir kaç kez yaprakları yıkadıktan sonra 5ila 10 dakika arasında kaynar suya koyup ocakta kaynatınız. Bazı yapraklar sert oluyor bazıları incecik bu yüzden kaynatma kısmı tamamen yaprağınızın yapısına bağlı. İnce yaprak ise  fazla kaynatmayın ki sararken yırtılıp dağılmasın. Zaten iç malzemesi de çiğ olacağı için sarmayı pişirme süresini de dikkate almalıyız.

İç malzemesi için pirinç ayıklanıp yıkanır. Soğan rondodan çekilip suyu sıkılır. Maydanoz, dereotu yıkanıp ince şekilde doğranır. Tüm malzeme , baharatlar ,salçalar,2 limonun suyu ve yağ karıştırma kabına alınır ve güzelce karıştırılır. İç malzemeniz kuru gibi duruyorsa 1 su bardağı su ilave edebilirsiniz. Ben eklemedim salça vs biraz sulu idi. İç malzemeyi elle de yoğurabilirsiniz.

Bu aşamaya kadar geldiyseniz en zor kısmı bitirdiniz demektir. Şimdi düz bir zemine  yaprağı seriyoruz, bir tatlı kaşığı kadar iç malzemesi koyup yanları katlayarak sarıyoruz. Dibine maydanoz sapı koyduğumuz tencereye tüm yaprakları diziyoruz.

Pişirme işlemi için üzerine 1 adet limonun suyunu sıkıp bir tabak ile kapatıyoruz. Bu sarmaların dağılıp içlerinin çıkmasını engeller. Üzerini geçecek kadar kadar su ilave edip ocağa alıyoruz. Kaynamaya başlayınca kısık ateşte sarmamızı pişiriyoruz.

Dipnot: Sarmaların üzerine limonun kendini değil suyunu sıkalım. Kabukları ile konulunca acımsı tadı olur.

En Dipnot: İç malzemenin tuzunu dikkatli ayarlayın. Yapraklarınız tuzlu ise içinin tuzunu az atınız.

Aslı TUBAA

Kitap dostu. Doğa sever. Öğrenci. Yemek yapmayı ve ikram etmeyi çok seven biri...

Önerilen makaleler