SÜZME PEYNİRLİ DEREOTLU POĞAÇA

İnsanın geçmişe dair hatırladıkları genelde koku ve müzik ve yemekler üzerine oluyor. Hep çocukluğumuza dair anılardan bahsederken “….orda şunu yemiştik , … çok güzel bir koku ,sanki çocukken şurda da aynı koku vardı, … bu müziği hatırladın mı? Şu gün dinlemiştik gibi sözcükler dökülür dillerden. Duyuların içinde en fazla geçmişe götüreni koku duyusudur. Adeta anılar biriktirir beyin, kokulara dair. Bu beynin, Rabbimizin yarattığı muhteşem sistemi sayesinde. Koku soğanı denilen bölge de duyulan kokular adeta duygulara dönüşüyor ve bu sayede tekrar aynı kokuyu duyduğumuzda aynı duyguları yaşayabiliyoruz.

Büyük şirketler bu bilgiler ışığında kurumsal koku uygulamasına çoktan geçtiler bile. Mağazalarda gezerken bazen farkına bile varmadan bu kokuları alıyor ve farklı bir yerde aynı kokuyu duyunca o markayı hatırlıyoruz. Ben eskilere dair en çok kırtasiye kokusunu severdim.

Evimde çocuklarım için güzel hatırlanacak anılar oluşturmak için kokulardan faydalanıyorum bende. Kek, kurabiye, poğaça kokuları onları mutlu ediyor. Evimizin yanında ıhlamur ağacı var misssss gibi kokuyor. Özellikle akşamları çocukları balkona çağırıyorum. Koşun gelin bakın burada ne var diye. Misss gibi kokuyu içlerine çektiriyorum ve herkesin yüzünde bir tebessüm beliriyor. Ve poğaçalar yapıyorum süzme peynir katıyorum içine. Tabi peyniri anlamıyorlar yoksa önyargı ile bakarak yemezler. Bu poğaçayı gidip gelip severek yediler. Anne bu çok yumuşak yaaaa diye diye. Severek dediysem gerçekten puf puf yaparak sevdiler poğaçayı. 🙂 🙂

Bence siz de çok seveceksiniz. Üstelik peynir yemeyenler anlamayacak içinde peynir olduğunu.

SÜZME PEYNİRLİ POĞAÇA

Malzemeler:

1 su bardağı ılık su

1 yumurta ( sarısı üzerine kullanılacak.)

1 çay bardağı sıvıyağ

1.5 yemek kaşığı kuru maya

1,5  yemek kaşığı toz şeker

1 tatlı kaşığı tuz

1 küp süzme peynir

8-10 dal dereotu (sevmiyorsanız eklemeyin)

5 su bardağı un

HAZIRLANIŞI: Ön mayalama için ılık su , maya ve şeker bir kasede karıştırılır ve 2 dakika kadar bekletilir. Bu esnada yoğurma kabına un hariç tüm malzeme konur. Yumurtanın sarısı üzerine sürülmek üzere ayrılır. Unu eklemeden önce  tüm malzeme elle güzelce karıştırılır. Un azar azar ilave edilerek yumuşak ele yapışmayan bir hamur elde edilir. Yarım saat veya 45 dakika kadar mayalanması için üzeri kapalı olarak bekletilir. Şimdilerde havalar sıcak olduğu için mayası daha çabuk geliyor. Yağlı kağıt serilmiş veya yağlanmış tepsiye poğaçalar dizilir. Eller hafiften yağlanarak hamurdan yumurtadan biraz büyük parçalar alınarak yuvarlanır ve tepsiye dizilir. Üzerine yumurta sarısı sürülür ve çatalla çizikler atılır. Tepsi mayası için yarım saat daha dinlendirilen poğaçalar 180 derecede üzeri kızarana dek pişirilir.

Aslı TUBAA

Kitap dostu. Doğa sever. Öğrenci. Yemek yapmayı ve ikram etmeyi çok seven biri...

Önerilen makaleler