Pastanelerin en sevilen tatlarından bir de ay çöreğidir. İlk kez evde yapımını denediğim tarifim tam kıvamında oldu. Pişerken eve yaydığı koku evde pastane havası oluşturdu. Sebebi ise hamuruna eklenen mahlep. Harika bir koku.
Evde ilk defa kakaolu kek kaldı. İlk defa diyorum çünkü genelde tepsi tek seferde biter. Bu sefer haftasonuna gelince , dışarıda vakit geçirince kekler kaldı. Ben de değerlendirmek istedim ve aklıma ay coregi geldi.Kalan kekiniz yoksa bir paket hazır kakaolu baton kek kullanabilirsiniz. Ya da kalan kekiniz sade bile olsa kullanılabilir. İçine kakao ilavesi yapılıyor zaten. Acaba cocuklar sever mi sevmez mi diye düşünürken kendimi hamurun başında buldum .
Önce iç malzemesini hazırladım. Biraz dolapta soğuttun. Sonra hamuru yoğurup bir süre dinledirdim ve sonuç tam istediğim gibi oldu.
Ay coregi yaparken hamur ve iç miktarını ayarlamakta ölçünüz 1 e 2 olacak. 100 gr iç malzemesine 50 gr hamur kullanılacak. Daha küçük yapmak isterseniz ölçüyü bu bilgiye ayarlamaniz gerekli.
Sevilen tariflerden biri olacağına eminim. Biz şimdiden 2. yi yapmanın pesindeyiz. Verdiğim ölçüler ile 12 adet ay çöreği çıktı. Şimdi gelelim tarife.
AY ÇÖREĞİ
Hamur malzemeleri:
120 gr tereyağ (eritilmiş)
1 adet yumurta
Çeyrek su bardağı ılık su
1 paket instant maya
1 tatlı kaşığı mahlep
2 yemek kaşığı şeker
1 tutam tuz
2 su bardağı un
İç dolgusu:
1 paket kakaolu baton kek ( veya bayatlamis kek. Verilen ölçülerde)
1 tatlı kaşığı tarçın
2 yemek kaşığı pudra şekeri
1 çay bardağı kuru üzüm
1 yemek kaşığı kakao
Çeyrek su bardağı süt
Üzerine:
1 yumurta sarısı
File badem veya badem içi
Hazırlanışı:
• Önce iç malzemesini hazırlayıp bir süre buzdolabında bekletelim. Kek rondoda parçalanır ve karıştırma kabına alınır. Üzerine yıkanmış ve suyu süzülmüş kuru üzüm, tarçın, pudra şekeri, kakao ve isteğe göre ceviz içi eklenerek karıştırılır. Süt azar azar ilave edilerek karıştırmaya devam edilir. Katı kıvamda ve birbirine yapışan bir kıvama gelene dek süt eklenir. Dikkatlice ekleyin ki sıvı bir kıvam olmasın. Yoksa hamurun içinde hamuru yumuşatır. İç malzemesi 12 parçaya ayrılır ve yuvarlanır. Bir tepsiye dizilerek buzdolabında dinlendirmeye bırakılır.
• Dış hamuru için tereyağ eritilir ve ılıyınca yoğurma kabına alınır. Suyu ılık olacak şekilde tüm malzeme eklenir ve elastik bir hamur elde edene dek uzun süre yoğurulur. Hamur birleşince bir süre tezgah üzerinde yoğurma işlemine devam edebilirsiniz. Bu şekilde daha güzel kıvamlı bir hamur elde edersiniz. Hamurun uzeri bir bezle örtülerek bir süre ( Yarım saat kadar) dinlendirilir.
• Dinlenen hamur 12 eşit parçaya bölünür ve yuvarlanır. Her bir beze merdane yardımı ile yuvarlak olacak şekilde açılır. Yaklaşık neskafe fincanı tabağı kadar .😉
• Hamur yağlı olduğu için açma işlemi yapılırken un vs serpilmez. Açılan Hamurun bir ucuna iç malzemeden bir parça konulur ve en uçlara gelmeyecek şekilde uzatılır. İç konulan uçtan başlayarak Çörek kapatılmaya başlanır ve iki ucu tezgah üzerine ileri geri sürterek sivrilestirilir. Ortası kalın , uçları sivri bir hamur elde edilir. Ve uçları yana kıvrılarak hilal görüntüsü verilir. Tüm hamur ve iç malzemesi bitene kadar işleme devam edilir. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. Üzerine yumurta sarısı sürülür, Çatalla çizilir ve file badem konularak 20 dakika dinlendirilir.
• Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20-25 dakika kadar pişirilir. Fırın ayarınıza dikkat edin. Çörekler kızarınca işlem tamam demektir. Ilık olarak veya soğuyunca servis edilir.