Yazın yapılan hazırlıklar , kışın çok büyük kurtarıcı oluyor. Ayrıca yapılan kış hazırlıkları üretim anlamında bizlere katkısı olduğu için , kişiyi mutlu ediyor.  Üreten insan verdiği emeğin karşılığı olan ürünü görünce yapabiliyorum , başarabildim duygusunu yaşayıp , ayrıca kendi psikolojisine de katkıda bulunmuş oluyor. Kısacası kış hazırlığı iyidir.:) Ayrıca ilginç bir hikayesi vardır tarhana çorbasının.

Tarih Öğretmeni ve Araştırmacı Yılmaz Kahrıman, hemen her evde tüketilen tarhana çorbasının öyküsünü anlatır.

“Bir akşam Yavuz Sultan Selim ve vezirinin Edirne’de Ramazan ayında kılık değiştirip sokaklarda gezmek isterler. O dönemde Edirne’de Ramazan ayında misafirperverlik çok fazla. Bir esnaf dükkanı kapatıp evine giderken bir çok eve iftara çağrılıyormuş. ‘Gel bizde iftar yap’ diye. Sultan Yavuz bunu bildiği için böyle bir şey yapıyor. Dar gelirli bir mahallede akşam saatlerinde dolaşırken top patlıyor. Eski bir evin önünde yaşlı bir kadın seslenir ‘Gelin evlatlarım top patladı. Karnınız açtır. Allah ne verdiyse yiyelim.’ Sultan Yavuz ve vezir içeri girer ve selam verirler. Yer sofrası ve bir yaşlı amca görürler içeride. Sofraya otururlar ve sofraya sadece çorba gelir. Çorbalar içilir. Sofraya başka bir yemek gelmez. Sultan Yavuz ve vezir başka bir şeyleri olmadığını anlar yaşlı ailenin. Vezir o sırada ‘Padişahım gördünüz mü ne kadar lezzetli bir çorbaydı’ der. Yaşlı karı koca padişah olduğunu anlayınca çok üzülürler. ‘Aaa siz padişah ve vezir misiniz?’ derler. ‘Kusura bakmayın biz yoksul ve dar gelirli insanlarız. Bu dar hanemizde ancak bu çorbamız var. Dar hane çorbası ikram edebildik size. Başka bir şey ikram edemedik’ derler. Sultan Yavuz evden ayrılır ve çok etkilenir durumdan. Mahalle halkına ciddi bir yiyecek yardımında bulunur. Dar hane çorbası, zamanla tarhana çorbasına dönüşür” der.

Herkesin bir tarhana tarifi vardır . Ben de bu yaz halamdan ( kendisi tarhana ustasıdır.)aldığım tarifi uygulayarak , tarhanamı kendim yaptım.Tarhana tozunun yapım aşamalarını daha sonra vereceğim. Şimdi sadece çorbasını hazırlamayı tarif edeceğim.

TARHANA ÇORBASI

Malzemeler:

3 yemek kaşığı toz tarhana

4 bardak su

1 yemek kaşığı salça

4 yemek kaşığı sıvıyağ

3-4 su bardağı tavuk suyu

tuz,nane

 

Hazırlanışı: Tarhana tozu bir kaseye alınır. 1 su bardağı su ile ıslatılır. Bir saat kadar bekletilir. Sıvıyağ çorba tenceresine alınır ve salça eklenir. Bir kaç kez karıştırılır ve sulu tarhana ilave edilerek tel çırpıcı ile çırpılır. 2 su bardağı su ve tavuk suyu da ilave edilerek karıştırmaya devam edilir. Küçük göz ocakta sürekli karıştırarak pişirmeye devam edilir. Kaynamaya başlayınca tuz ve nanesi ilave edilir. Kıvam durumuna göre su ilavesi yapılabilir.

Aslı TUBAA

Kitap dostu. Doğa sever. Öğrenci. Yemek yapmayı ve ikram etmeyi çok seven biri...

Önerilen makaleler