RAMAZAN PİDESİ

Ramazanların vazgeçilmez tatlarından biridir ; pide. Ramazan ayı geldiğinde uğruna uzun fırın kuyruklarında bile beklenir. maksat sıcak sıcak yemektir. aslında bence en çok ta kokusu için tercih ediliyor.

Ramazan pidesi Türk mutfağında 15. ve 16. yy dan itibaren üretilmeye başlanmış ve yüzyıllar boyunca da devam etmiş . Devam etmeside gerekir bence çünkü böyle bir lezzeti gelecek nesillerde bilmeli. evlerde de fırın pidesine çok yakın tatları yakalamak mümkün. aynısı diyemiyorum çünkü odun fırınlarında genelde piştiği için o kokuyu aynen yakalamak pek mümkün değil gibi. evlerde yapılan pastane pidesi ile fırın pidesi arasında bir yerlerde ama nefis doğrusu. benim vereceğim tarif ile 2 adet orta boy pide çıktı. Mayalama kısmını 2 aşamada yaptım. Ele yapışan yumuşak bir hamur yaptığım için de pidemiz yumuşacık oldu. mayalama aşamalarına dikkat ederseniz içerisi kabar kabar bir pide elde etmek hiçte zor değil.

RAMAZAN PİDESİ

Malzemeler:

ön mayalama için:

1 çay bardağı ılık su

22 gr instant maya

1 yemek kaşığı şeker

2. mayalama aşaması için:

1.5 su bardağı ılık su

1 tatlı kaşığı tuz

2 yemek kaşığı sıvıyağ

1 yumurtanın akı(sarısını üzerine kullanacağız)

5-5,5 su bardağı un

Üzerine: 1 yumurta sarısı

2 yemek kaşığı süt

susam ve çörekotu

Hazırlanışı: Ön mayalama için su,şeker ve maya bir kaseye alınır üzeri streç film ile kapatılır. 5 dakika içerisinde mayalanmaya başlayacaktır. her hangi bir kabarma işlemi başlamıyorsa mayanız bayat olabilir farklı bir maya ile devam etmelisiniz. bu aşamada sorunsuzca mayalanma gerçekleşti ise geçelim ikinci aşamaya. yoğurma kabına mayalı karışımı alıp diğer malzemeleri ekleyelim. Unu eklemeden önce tel çırpıcı veya tahta kaşık ile malzemeyi karıştıralım. unu azar azar ilave ederek karıştırma işlemine devam edelim. kıvam katılaşmaya başlayınca elde yoğurma aşamasına geçelim. Ele yapışan yumuşak bir kıvamda olacak hamurumuz. yoğurma işlemi bitince kabın üzerini streç film ile kapatarak mayalanması için yarım saat bekletelim.

Mayalanan hamuru un serilmiş bir zemine alalım. 2 parçaya ayıralım. Elle bastırarak veya merdane ile 28 cm kadar açalım. yağlı kağıt serilmiş tepsiye hamuru koyup üzerine yumurta sarısı+süt karışımında sürür parmaklarımızın ucu ile üzerine derin kesiler yapalım. diğer hamura da aynı işlemi yaparak üzerlerine susam ve çörekotu dökerek tepsi mayası için yarım saat kadar bekletelim. 180 derece fırında üzeri kızarana dek pişirelim.

Not: fırının içerisine çatlamayacak bir kap ile su koyalım.

Not2: Kaba koyduğumuz su sıcak olsun.

Aslı TUBAA

Kitap dostu. Doğa sever. Öğrenci. Yemek yapmayı ve ikram etmeyi çok seven biri...

Önerilen makaleler