Geleceğe dair ümidiniz var mı? diye soruyorlar. Var elbet. Bizler Müslümanız. Gelecekten ümidimizi asla kesmeyiz.  Ümidin zıddı ümitsizlik, ümidi kesmektir. İslam ahlakında buna “Yeis” denir. Ve biz biliriz ki yeis İslam’ da yasaklanan kötü huylardandır. Allah’ tan ümidini ancak kafirler keser. Bizler kıyametin koptuğunu dahi görsek elimizdeki fidanı dikmekle  yükümlüyüz.Yaptığımız iş ne olursa olsun küçük görmeden en güzel şekli ile yapmalıyız. Bizler biliyoruz ki Hak ve Batıl, güzel ve çirkin, doğru ve yanlış, adalet ve haksızlık her zaman birbiri ile mücadele halinde olacak ve sonunda kazanan daima Hak olacak. O yüzden bu durumda Allah bizim hangi tarafta olduğumuza ve ne için çalıştığımıza bakar. Bizler daima Hak, iyilik, adalet, güzellik için çalışıcaz .

Meşgul olduğumuz iş ne ise en güzelini , en kalitelisini biz yapacağız. Yemek yapan en lezzetlisi için,   öğretmen olan en kaliteli eğitim- öğretimi vermek için, çöpçü olan en temiz konteyner için, mimar olan en sağlam yapı için, youtuber olan en faydalı paylaşım için çalışacak.  Bu sayede ümidimiz olan gelecek çok daha güzel bir yer olacak.

İşte bizim de gelecekten ümidimiz var . Var ki kış hazırlığı olarak erişte kesiyoruz. Havalar tam da kış hazırlığı modunda. Serin ve rüzgarlı iken siz de kalkın ve eriştenizi kesin.

Ben ıspanaklı ve sade olarak yaptım. Kırmızı pancar,  domates kullanarak ta renkli makarnalar yapabilirsiniz. Ayrıca minik kareler şeklinde keserek çorbalık erişte yapmanız mümkün.

ERİŞTE

Malzemeler :

5 kilo un

20 adet yumurta

3 yemek kaşığı tuz

Su

Ispanaklı erişte için:

1 su bardağı ıspanak püresi  ( haşlanmış , rondodan çekilmiş)

1 kilo un

4 yumurta

1 tatlı kaşığı tuz

Su

Hazırlanışı:  Öncelikle şu bilgiyi vermek istiyorum.  Kaç kilo un kullanmak istiyorsanız kilo başına 4 adet yumurta kullandım . 5 kilo un için 20 yumurta yeterli. Yumurta sayesinde erişte pişerken yapışmaz, daha artırımlı olur .

Büyük bir kaba un, yumurta,  tuz alınır. Azar azar su ilave edilerek yoğurulur.  Sert olmayan , çok ta yumuşak olmayan bir hamur elde edilir. Hamurun kıvamı serte  yakın orta yumuşaklık olmalı. Ispanaklı içinde aynı işlem uygulanır.  Hamur yoğurma işi bitince bezelere ayrılır. Benim hamurdan 17 beze çıktı.  3 tane de ıspanaklı dan çıktı. Bezelerin üzeri bir örtü ile kapatılır. Böylece hamurun kuruması önlenir.

Bezeler bir yer sofrası üzerinde oklava yardımı ile un serpilerek açılır.  Açılan hamurlar bir örtüye serilerek kurumaya bırakılır. Hamurun kuruyacağı yer rüzgarlı olmalı. Güneş alan yerde kurutma işlemi olmaz. Hamurunuz cıvır ve istediğimiz kıvamda olmaz.

Bu işlemi şöyle açıklayayım. Kuruma derken taş gibi bir kurutma olmayacak. Hamuru keserken yapışmasını önlemek için bir miktar kurutuyoruz.  Bu sayede kesme işlemi daha güzel ve rahat oluyor. İki tarafınıda çevirerek kurutuyoruz.  Kenarları kıvrılmaya başlar gibi olunca kuruduğunu anlayabilirsiniz. Tüm hamuru açma işlemi bitene kadar hemen hemen kurumuş oluyor. Seri bir şekilde işleme devam etmek mümkün.

Önemli Not: Çok fazla kurutmayın hamuru. Aksi takdirde kesmekte çok zorlanırsınız hamur kırılır.

Tüm hamurları açma işlemi bitince  hamur kuruduysa kesme işlemine geçebiliriz. Üst üste 2 ekmek koyarak kesime geçebiliriz. ( açılan hamura bu aşamada ekmek diyoruz😊)

Ekmeği önce 2 ye sonra 4 e katlayarak 2 parmak genişliğinde uzun parçalar kesiyoruz . Bu işlem bitince o uzun parçalardan önümüze alıyoruz. İstediğimiz kalınlıkta şeritler şeklinde kesip en son halini veriyoruz.

Kesilen hamuru yine rüzgar alan bir odaya , temiz bir örtü üzerine sererek kurutmak üzere bırakıyoruz . Serdiğimiz makarnaları 5-6 gün o rüzgar alan ortamda kurutuyoruz. Makarnamız hazır.

Saklamak için ister cam kavanoz isterseniz de bez torba kullanabilirsiniz. Kış boyu bozulmadan afiyetle yersiniz.

Önemli not: Bulunduğunuz bölge nemli ise kuruma işlemi biraz daha uzun sürebilir. Kavanozlamadan önce mutlaka iyice kuruduğuna emin olun. Yoksa kurtlanma olur.

Aslı TUBAA

Kitap dostu. Doğa sever. Öğrenci. Yemek yapmayı ve ikram etmeyi çok seven biri...

Önerilen makaleler